Dolar 32,3577
Euro 34,9584
Altın 2.325,14
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Anadolu Ajansı 93 yaşında

Anadolu Ajansı 93 yaşında
REKLAM ALANI
Nisan 3, 2013 8:07 am | Son Güncellenme: Ocak 1, 2020 12:20 pm
1.342
A+
A-

657424462515acb1340100221001478 - Anadolu Ajansı 93 yaşında1867691632515acb1277911121260052 - Anadolu Ajansı 93 yaşındaAnadolu Ajansı 93 yaşında

-Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışıyla emin adımlarla dünyanın en etkili ilk 5 ajansı arasına girme hedefine yürüyen Anadolu Ajansı, 6 Nisan’da 93’üncü yılını kutlamaya hazırlanıyor

MUĞLA (AA) – 02.04.2013 – Anadolu Ajansı (AA), 6 Nisan’da 93. yılını kutlayacak.

”Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haber, medyanın temel ihtiyacıdır” prensibiyle hareket eden Anadolu Ajansı, gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri başta olmak üzere, medyanın tamamına yakınına, ayrıca kamu kurumları, bankalar, özel sektörün önde gelen kuruluşlarına haber servisi yapıyor. Bin 200’den fazla abonesine, günlük 700 civarında rutin, ortalama 60 özel haber sunan AA, bu haberleri günlük ortalama bin 200 fotoğraf ve 160 görüntü ile de destekliyor.

Yerel haberler, finans haberleri ve şirket haberleri kategorileriyle haber üretim sayısını iki katına çıkaran AA, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasında yerini üst sıralara taşıdı.

-Arşivinde 1,5 milyon fotoğraf bulunuyor-

Türkiye’nin en büyük dijital fotoğraf arşivine sahip Anadolu Ajansı’nın arşivindeki fotoğraf sayısı 1,5 milyona ulaştı. 2007 yılından itibaren yabancı ajanslara 32 bin kareden fazla fotoğraf veren AA, Türkiye’de yamaç paraşütü pilot ehliyetine sahip foto muhabiri çalıştıran ilk basın kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Zonguldak’taki maden ocaklarında ilk defa eksi 630 metreye kadar inen ve karanlık dünyayı görüntüleyen AA, katıldığı çeşitli yarışmalarda da çok sayıda ödül aldı.

Haberin merkezi Anadolu Ajansı’nda her sabah Editör Masası’nda Ankara’daki haber birimlerinin yöneticileri, bölge müdürleri ve yurt dışı temsilcileriyle video konferans sistemiyle Türkiye’nin ve dünyanın gündemini değerlendiren Anadolu Ajansı ekibi, zaman zaman Editör Masası’nda konuk ettiği Türk ve yabancı devlet adamlarıyla da gündeme ışık tutuyor.

-11 dilde yayın hedefi-

Son yıllarda yaptığı atılımlarla yurt dışında 39 ülkede temsilcilik düzeyine ulaşan AA, 2020 yılında bu sayıyı 80’e çıkarmayı hedefliyor. 2012 yılını ”Başlangıç yılı” olarak kabul eden ve geçen yıl Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğünü faaliyete geçiren AA, bölgede kısa sürede Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirdi.

Ayrıca geçen yıl Arapça’da yayın hayatına başlayan AA, Kahire’de kurulan Ortadoğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin nabzını tutuyor.

Arapça Haber Servisi ile Ortadoğu ve Afrika’da yer alan 23 ülkeden haber üreten, bölge ülkelerinin doğru, tarafsız ve etik haber ihtiyacını hızlı şekilde karşılayan AA, Türkçe’ye çevirdiği bu hu haberlerden Türk medyasının da yararlanmasını sağlıyor.

AA, 2020 yılına kadar Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Almanca, İspanyolca dillerinde yayın yaparak, dünyaya seslenen bir ajans olmayı hedefliyor.

-Uluslararası alanda işbirliği-

ABD’den AP, Fransa’dan AFP, Almanya’dan DPA, İspanya’dan EFE, İtalya’dan ANSA, Çin Halk Cumhuriyeti’nden de XINHUA gibi uluslararası ajansların yanı sıra 50’den fazla ülkenin haber ajansıyla işbirliği yapan Anadolu Ajansı, söz konusu ajanslara da Türkiye’deki gelişmeleri aktarıyor.

Asya Pasifik bölgesinden 44 ajansın üye olduğu Asya Pasifik Haber Ajansları Birliğinin (OANA) 2010 yılından itibaren dönem başkanlığını yürüten AA, Avrupa Ajanslar Birliği ve Akdeniz Haber Ajansları Birliği üyeliklerinin yanı sıra Türkçe Konuşan Ülkeler Haber Ajansları Birliği ve Balkan Haber Ajansları Birliğinin de kurucuları arasında yer alıyor.

AA, 2012 baharındaki ziyaretlerinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Medya Konseyi, Emirlikler Haber Ajansı (WAM), El Cezire Televizyonu, Katar Haber Ajansı ve Kuveyt Haber Ajansı (KUNA) ile habercilik, iletişim ve gazetecilik eğitimi alanlarında işbirliği kararı aldı.

Yenilenen ”www.aa.com.tr” web sitesi ile 5 dilde yayın yapan Anadolu Ajansı, iPhone, iPad ve android uygulamalar ile tablet bilgisayarlar üzerinden sunduğu hizmetlerle yeni medyadaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ediyor.

Twitter, Facebook, Linked-in, YouTube, Vimeo, Pinterest, Stalk My Instagram gibi sosyal ağlarda yayınları bulunan AA, sözleşme ve kampanyalar kapsamında muhabirlerinin tamamına iPhone, editör ve yöneticilere iPad dağıttı.

-AA’nın etik ilkeleri-

Savaş, çatışma, terör, şiddet ve afet durumlarında yayımlanacak haberler konusunda yayın ilkelerini belirleyen Anadolu Ajansı, ilkelerini ise şu şekilde sıralıyor:

”Savaş, çatışma, terör, şiddet ve afet durumlarında kamuoyunun bilgi edinme hakkının gerektirdiği haberciliği yaparken, evrensel insan haklarını, ulusal güvenlik ve kamu düzenini dikkate alır, bu konuda sorumlu yayıncılık örneği gösterir.

Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk edecek veya halkı sınıf, ırk, dil, inanç, cinsiyet ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa yöneltecek yayın yapmayı reddeder.

İnsanlar arasında nefret duyguları oluşturacak, korkuya, kaosa, düşmanlığa, paniğe ve yılgınlığa neden olacak her türlü yayın ve yaklaşımlardan uzak durur.

Yayınlarının şiddeti özendirici, korkuyu yaygınlaştırıcı, travmalara yol açıcı, eşitlik ve adalet ilkelerini zedeleyici, insan onurunu küçültücü, ayrımcılığı teşvik edici bir nitelik ve üslupta olmamasına dikkat eder.

Savaş, çatışma, terör ve şiddet olaylarında haberlerini abartısız, objektif verilere dayanarak ve mümkün olduğunca yetkili bir kaynağa dayandırarak yayınlar. Yetkili mercilerin yayın yasağına uyar.

Terör saldırısı, kaza veya doğal afetler sonrasında hayatını kaybedenlerin isimlerini aileleri öğrenmeden yayınlamaz.

İnsan hayatının kutsiyetini vazgeçilmez kabul ettiğinden, terör, şiddet ve afet olaylarında mağdurları ve yakınlarını rencide edecek yayın yapmaz.

Savaş, çatışma, terör ve afetlerde, kim olursa olsun, kişinin mahremiyetinin korunması ve ölülerin onuruna saygı gösterilmesini esas alır.

İdam cezalarının infazını, insanların acı çekerek öldürülüşünü gösteren görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasından kaçınır.

Kamuoyunda psikolojik sarsıntıya yol açacak türden, insanlık onurunu ayaklar altına alan görselleri, ölü ve yaralıların yüzlerinin, parçalanmış beden veya uzuvlarının yakın plan çekimlerini yayınlamaz.

Suç ve terör örgütlerinin doğrudan veya dolaylı propagandası niteliği taşıyan yayın yapmaz.

Terör örgütlerinin dilini, jargonunu, tanımlarını, imajlarını ve imalarını terörün propagandasına yardımcı olacak şekilde kullanmaz.

Herhangi bir doğal afet, şiddet veya terör olayı yaşanması halinde, elde ettiği haber ve görüntüleri toplumsal fayda ve dayanışmayı dikkate alarak abonelerine ulaştırır, sansasyonel içerik ve görüntülere yer vermez.”

-Geleceğin gazetecilerini yetiştiriyor-

100. yıl vizyonu çerçevesinde yeni nesil gazetecileri yetiştirmek için geçen yıl Haber Akademisini kuran Anadolu Ajansı, haber hizmeti üretimi kademelerinde ihtiyacı olan nitelikli insan gücü ile piyasanın ihtiyacı olan yeni nesil gazetecileri yetiştiriyor.

Eğitimlerine Ajans Haberciliği Sertifika Programıyla başlayan Haber Akademisi, ilk mezunlarının büyük bölümünü kendi bünyesinde istihdam etti. Anadolu Ajansı, Haber Akademisi eğitimlerine Diplomasi ve Finans Haberciliği Sertifika Programları, Foto Muhabirliği Sertifika Programı, İletişim Danışmanlığı Sertifika Programı ile devam ediyor.

Haber Akademisi, bölgesinde ve Türkiye’de ilk defa savaş muhabirliği eğitimi verme özelliğine de sahip. Basın ve yayın organlarında çalışanlara, olağanüstü şartlarda, operasyon alanlarında, afet bölgelerinde görev yapacaklara yönelik yapılan eğitim, önce hayatta kalmayı ve zor şartlarda mücadele etmeyi öğretiyor. Güvenlik alanında uluslararası üne sahip Polis Akademisi ile verilen savaş muhabirliği eğitimlerine Türk Silahlı Kuvvetleri de eğitimci desteği sağlıyor.

”Anadolu Ajansı, güçlü Türkiye’nin güçlü haber ajansı olmak zorunda, dünyada etkin bir kurum olmak zorunda” kararıyla şekillenen Anadolu Ajansının 100. yıl vizyonu, güvenilir, tarafsız, etik, hızlı habercilik anlayışıyla 2020 yılında dünyanın en etkili ilk 5 ajansı arasına girmeyi amaçlıyor.

 

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Güç Gönel

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.