Dolar 32,5314
Euro 34,9862
Altın 2.434,70
BİST 9.797,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Asırlık değirmen teknolojiye direniyor
REKLAM ALANI
Ekim 15, 2014 2:46 pm
2.263
A+
A-

7 Kopya - Asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Asırlık değirmen teknolojiye direniyor


Köyceğiz’de, gelişen teknolojiye rağmen ayakta kalan su değirmeni, buğday ve mısır öğütmek isteyenlerden  ilgi görüyor.

 

İlçeye 8 kilometre mesafede olan Beyobası Mahallesi’ndeki değirmenin sahibi 62 yaşındaki Asım Ersoy, yaptığı açıklamada, az da olsa vatandaşların su değirmenine hala ilgi duyduğunu söyledi.

2 Kopya - Asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Değirmeni 50 yıl önce babasının devraldığını, babasından önce de başkalarının işlettiğini belirten Ersoy, “Bizden önce de 50 yıllık bir geçmişi var. Değirmenin suyla çalışması insanların ilgisini çekiyor. Vatandaşlar su değirmenin ununu sevdikleri ve doğal olduğu için buradan öğütüyorlar” dedi.

Ersoy, Marmaris, Bodrum, Dalaman ve Ortaca ilçelerinden az da olsa mısır ve buğday getirerek değirmende öğüttüren müşterilerinin olduğunu ifade etti.

– “Teknolojiye yenik düştük”

Eskiden değirmende gece gündüz çalıştıklarını anlatan Ersoy şunları kaydetti:

“Artık fazla  gelen olmuyor. Şimdi hobi olarak bu işi yapıyorum diyebilirim. Biz teknolojiye yenik düştük. Has un değirmenleri bizi bitirdi. Benim bir oğlum var. O da başka yerde çalıştığı için biz vefat edersek burası kapanır. Bizden sonra burayı devam ettirecek nesil kalmamış oluyor.”

Değirmenin tamamen orijinal olduğunu, nasıl yapıldıysa aynen çalıştırmaya devam ettiklerini belirten Ersoy, “Bunun orijinalliğini bozamazsınız. Bozduğunuz zaman özelliğini yitirir. Buradan elde edilen unun kalitesini de biz birinci kalite diye tabir ederiz. Müşteri de bunun için geliyor. Böyle olmasa bir kez gelen bir daha gelmez” diye konuştu.

Değirmene mısır getiren mahalle sakini Turgut Acar ise, fırsat buldukça mısırını su değirmeninde öğüttürdüğünü dile getirdi. Acar, su değirmeninde öğütülen mısır ekmeğinin, cereyanlı değirmeninkine göre daha taze ve yumuşak olduğunu vurguladı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.