Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C

Dalyan kanalında dip temizliği etkinliği yapıldı

Dalyan kanalında dip temizliği etkinliği yapıldı
REKLAM ALANI
Temmuz 10, 2023 9:31 am
279
A+
A-
Dalyan kanalında dip temizliği etkinliği yapıldı
Ortaca Belediyesi ve Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) işbirliğinde Dalyan kanalında dalgıçlarla dip temizliği yapıldı.
DALKO’da görevli dalgıçlar ve personel kanal içinden, gönüllüler de kıyıdan temizlik yaparak destek verdi.
Kanaldan araba lastikleri, teneke kutular, cam ve plastik şişeler, teknelerden düşen metal parçalar, halı, kilim gibi eşyaların da olduğu atık çıkarıldı. Atıklar teknelerle kıyıya getirilerek belediye aracılığıyla geri dönüşüm merkezine götürüldü.
Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı’ya Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölünde çevre konusunda yürüttüğü çalışmalardan dolayı Ortaca Belediyesi Meclis üyesi Volkan Metin tarafından plaket verildi.
Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı, kooperatif olarak Köyceğiz gölü ve Dalyan kanallarında rutin olarak dip ve kıyı temizliği yaptıklarını, bu günkü etkinliğin de Ortaca Belediyesi’nin talepleriyle kooperatifte görevli dalgıçlarla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Arif Yalılı, “Köyceğiz gölü ve Dalyan kanalı hepimizin. Turizmin can damarı olan günübirlik ve konaklamalı bir belde burası. Tabi ki buraya davet ettiğimiz turistlerin böyle bir kirli görüntüler içerisinde olmasını gönlümüz razı gelmiyor. Bu yaptığımız kanal dip temizliğinden bir tanesi. Normalde bir kamyon dolusu günlük atık çıkarıyoruz. Bundan sonra da bu şekilde devam edip bu temizliği yapacağız” dedi.
Yaptıkları çalışmalarda çıkan atıkların genellikle insan kaynaklı ve Köyceğiz Gölünü besleyen çay ve derelerden gelen atıklar olduğuna dikkat çeken Arif Yalılı, “çıkan atıklara bakılırsa teknelerin kenarında asılı araba lastikleri, halı ve kilimler, şişeler. Biraz duyarlı olalım, bunun telafisi mümkün değil. Dalyan kanalı bittikten sonra, Dalyan deltası bittikten sonra bir daha geriye dönmeyecek. Buradan milyonlarca insan bu işten ekmek yiyor, para kazanıyor, ülke ekonomisine ciddi katkısı var bu bölgenin. Ayrıca Köyceğiz gölüne bağlanan kanalların, çayların, derelerin içinden inanılmaz derecede atıklar geliyor. Bunların ağız kısımlarında, göle bağlanan Dalyan kanalına bağlanan kısımlarda bir engellemeler yapılması lazım. Kooperatif olarak yapmaya kalkıyoruz bir sürü yasal engellerle karşılaşıyoruz. İlgili kurumların bunu yapması gerekiyor. Sulama ve drenaj kanallarında yerel ve büyükşehir belediyesi tarafından temizlenmeye başlanıldığı an ön kısımlarına bir engelleme yapılması lazım. Dalyan kanalına inip, teknelerin arasına yayıldığı zaman toplaması çok güç oluyor” ifadelerini kullandı.
Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölünde kirliliğin söz konusu olmadığına işaret eden Arif Yalılı, “Burada suya baktığınız zaman hafif bir bulanıklık görüyorsunuz ama bu kirlilikten kaynaklı bulanıklık değil. Burada 500 tane günübirlik seyreden teknemiz var devamlı gidip geliyor. Zeminde iki metre, üç metre, beş metre derinlik olan yer var. Bu normal bir toprak bulanıklığı. Kirlilik gibi zannediliyor ama kirlilik değil. Dalyan kanalımız pırıl pırıl. İki gün tekne trafiği olmadığı zaman pırıl pırıl iki metre, üç metre derinlikteki caretta kaplumbağalarını görebiliyoruz” diye konuştu.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.