DOLAR 6,7117
EURO 7,5085
ALTIN 372,73
BIST 108.097
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Çok Bulutlu

altyazılı porno

yabancı dizi izle

Köyceğiz’de Sığla yağı üretimi

Köyceğiz’de Sığla yağı üretimi
REKLAM ALANI
03.09.2013
173
A+
A-

a1a 6 - Köyceğiz’de Sığla yağı üretimiKöyceğiz’de Sığla yağı üretimi

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı Sığla yağının üretimi 4 yıl aradan sonra Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen izinle tekrar başladı. Bu yılki üretimin 3 bin kilo olması bekleniyor.

Köyceğiz ilçesine bağlı Kavakarası köyündeki Sığla ormanlarından ihale usulü alınarak köylüler tarafından toplanan Sığla kabukları orman içerisinde kurulan özel makinalarda çeşitli aşamalardan geçirilerek yağı çıkarılıyor. Eczacılıkta ve parfümeride yağı kullanılan Sığla’nın posası ise (buhur) tütsü olarak kullanılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammadde olarak alıcı buluyor.

Türkiye’de doğal olarak bulunan ve koruma altındaki endemik bir ağaç türü Anadolu sığla ağacının Orman özelliği türünde Muğla’nın Köyceğiz, Toparlar, Kavakarası, Dalaman, Dalyan, Ortaca, Marmaris ve Fethiye ilçeleri civarında bulunuyor.

-Sığla yağı zor şartlarda elde ediliyor

18 yıldır Sığla yağı üretiminde çalışan Nuri Koç “Sığla yağı üretimi Nisan ayında başlar Kasım ayı ortasına kadar yağmurlar başlamadan sona erer. Zor şartlar altında topladığımız Sığla kabukları önce kaynatılmış suya atılıyor ardından burada preste sıkıyoruz depoya gidiyor. Yaklaşık 100 kilo kabuktan 20 kilo civarında Sığla yağı çıkıyor. 1-2 ton ne çıkarsa işletmeci alıp götürüyor. Kozmetik sanayisinde kullanıldığını, çeşitli rahatsızlıklarda kullanıldığını biliyoruz. Bizim çalışmalarımız Devletin, orman işletme müdürlüğünün ihale yapmasına bağlı. Onlar ihale ile satış yaparlarsa tabi bizde çalışırız” dedi.

-3 bin kilo üretim bekleniyor

Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü görevlisi Orman Muhafaza Memuru Mustafa Çöllü “şu anda bulunduğumuz yer bizim Köyceğiz ilçesindeki Kavakarası Sığla ormanlarımız, Burada bizim kontrolümüz altında özel bir şirket tarafından Sığla yağı üretimi yapılıyor. Bu sene 3 ton kadar bir Sığla yağı üretimi bekliyoruz.  Sığla yağı üretimi için son olarak 2009 yılında çalışılmış ve 2 bin 700 kilo civarında bir yağ elde edilmiş. Bu sene ise 300 kilo arttırarak 3 bin kilo civarında bir yağ bekliyoruz.  Üretimimiz iklim şartlarına göre Kasım ayının 15’ine kadar devam ediyor. Kasım ayının 15’inde tamamen kapatılıyor. Üretilen Sığla yağı tarafımızdan teslim alınıp ilgiliye satış kartı ile teslim ediliyor. Sığla yağı kozmetikte ve sağlık alanında yurt dışına ihraç ediliyor. Ayrıca sağlık alanında kullanılan yerler var. Yine yan ürün olarak da burada buhur çıkıyor. Buhur yine Orman İşletmesi tarafından teslim alınıp satılıyor” açıklamasında bulundu.

-Sığla yağının kısa yolculuğu

Sığla ağacının kabukları işçilerin ellerindeki özel bir aletle kazılarak çıkarılıyor. Kazanların içerisindeki sıcak suyun içerisine atılan kabuklar bir süre kaynatıldıktan sonra, kürekçi denilen kişi tarafından süzgeçlere dolduruluyor. Mekanik pres yardımıyla işçiler tarafından sıkılarak çıkarılan Sığla yağı bir süre dinlendikten sonra alıcı firmalara teslim ediliyor.

-Sığla (Günlük) yağı

Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın “aşk iksiri” ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Sığla yağı iyi bir antiseptiktir. Eczacılıkta, parfümeride ve (buhur) tütsü olarak kullanılıyor. Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan “Sığla yağı” özellikle parfüm sanayinde kullanılan önemli bir hammaddedir. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan kaynaklanmaktadır. Parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Bunun yanı sıra sığla yağıyla yapılan sabunlar cilt yumuşatıcı etkiye ve güzel kokuya sahiptir. Sığla’nın Nisan-Mayıs aylarında çıkan ilk yaprakları yörede yemek olarak sofralarda yerini alıyor.

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.