Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 25°C
Açık
Muğla
25°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C

Tarihi Atatürk köprüsünde Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlaması

Tarihi Atatürk köprüsünde Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlaması
REKLAM ALANI
Ekim 27, 2023 3:51 pm | Son Güncellenme: Ekim 28, 2023 2:11 pm
321
A+
A-

Tarihi Atatürk köprüsünde Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlaması
ÖMER KUNDAKÇI – GÜRCAN KUNDAKÇI
Dalaman’daki tarihi Atatürk köprüsünde Cumhuriyet’in 100’üncü yıl etkinliği düzenlendi.
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Dalaman Çayı üzerine 89 yıl önce, (1934) Atatürk’ün emriyle yaptırılan ve o dönemde Muğla-Antalya arasındaki karayolu ulaşımını sağlayan tarihi ‘Atatürk Köprüsü’nde etkinlik düzenlendi.
Atatürk’ün görmeyi arzuladığı ancak ölümünden önce rahatsızlığı nedeniyle geçmeye fırsat bulamadığı köprüden öğrenciler Cumhuriyet’in 100’üncü yılında “100 Adımda Atatürk Köprüsü” yürüyüşüyle geçti.

Dalaman Kaymakamlığı ve Dalaman Cumhuriyet Ortaokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, folklör gösterisi ve marşlar eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Sarsala Spor Kulübü Rafting takımı sporcuları da balon ve meşalelerle gösteri geçişi yaptı.
Programa, Kaymakam Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Garnizon Komutanı Albay Halil Gökçe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Taner Şen, Dalaman Cumhuriyet Ortaokulu öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını ve Cumhuriyet bayramını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi.
hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Mesut Yakuta, “Atatürk köprüsü 1935 yılında Ata’mızın İsmet İnönü paşamıza verdiği talimat üzerine yapılmıştı ve yöre halkının da ulaşım ihtiyacı için gerekli köprüydü. Bu emanete sahip çıkmak üzere bugün burada Cumhuriyet Ortaokulu ile bu programı düzenledik. Köprünün tadilatı da restorasyonu da bu sene yapıldı. Böylelikle Ata’mızın emanetine sahip çıkmış olduk. Tüm halkımızın Cumhuriyet bayramını kutluyorum” dedi.
Belediye Başkanı Muhammet Karakuş da, “Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında Atatürk’ümüzün, kurucu Cumhurbaşkanımızın geçmeye nasip olmadığı, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında armağan ettiği ilk köprü Atatürk köprümüz. Bunun revizyonunu yaptıktan sonra burada böyle bir etkinlik yapılması gerçekten bizim göğsümüzü kabarttı. İnşallah ileriki zamanlarda bir 100 yıl sonra da 200’üncü yılda da bu köprü ayakta olacak. Cumhuriyet’i kutlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
-ATATÜRK KÖPRÜSÜ
Ege ile Akdeniz’i birbirine bağlayan tarihi Atatürk köprüsü, Atatürk’ün emri, Başbakan İsmet İnönü’nün Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) Ali Çetinkaya’ya talimatıyla yaptırıldı. O dönemde Muğla-Antalya arasındaki karayolu ulaşımını sağlayan tarihi Atatürk Köprüsünün yapımına 1934 yılında başlandı. Atatürk Köprüsü, 1935’te 170 işçi tarafından 1 yılda Fransız mimarisine uygun olarak, bombeli kemer şeklinde inşa edildi. 4 metre genişliğe, 14 metre yüksekliğine sahip, 3 ayak üzerine kurulan köprü 117 metre uzunluğunda.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.