Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Az Bulutlu
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Yavru caretta carettalar mavi sularla buluştu

Ekim 9, 2014 1:34 pm
1.612
A+
A-

blankYavru caretta carettalar mavi sularla buluştu

 

– İztuzu kumsalındaki caretta caretta yuvalarından yavru çıkışlarının sona ermesiyle son çıkan 11 yavru denize bırakıldı

Caretta carettaların önemli üreme merkezleri arasında yer alan İztuzu Plajında caretta caretta yavru çıkışları sona erdi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada, Ağustos ortasında bırakılan yumurtalardan bugünlerde son yavruların çıktığını ve yavru çıkışlarının sona erdiğini söyledi.

Deniz kaplumbağalarının her sezonda bıraktığı yumurtaların ve yuvaların korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kaska şunları kaydetti:

“Sezon boyunca yuvaların hepsi aynı sıcaklığa maruz kalmıyor. Sezonun başında ve sonunda yapılan yuvalardaki yumurtalar daha serin ortamda gelişiyor. Sezon ortasındaki yumurtalar ise tamamen sıcak ortamda gelişiyor. Bu da kaplumbağaların cinsiyetlerini değiştiren bir faktör. Yani sıcaklık yüksek olursa yavrular dişi oluyor. Yumurtalar biraz daha serin ortamda gelişirse erkek oluyor.”

Yumurtlama sezonunun başındaki  ve sezon sonundaki bir tek yuvanın dahi korunması gerektiğini işaret eden Kaska, yuvalardan çıkan erkek bireylerin korunması ve denize gönderilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Son çıkan yavruların serin ortamda geliştiği için muhtemelen erkek olduğunu belirten Kaska, “İztuzu’daki son yuvalarda kalan 11 yavruyu da denize gönderdik. Yavrular yaşama şansı bulursa 25-30 yıl sonra tekrar bu kumsallara gelerek bölgedeki dişi kaplumbağalarla çiftleşip neslin devamlılığını sağlayacak” dedi.

YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.