Dolar 32,5710
Euro 35,0102
Altın 2.428,15
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 26°C

Yavru carettalar denizle buluşuyor

Yavru carettalar denizle buluşuyor
REKLAM ALANI
Temmuz 14, 2021 3:13 pm
1.105
A+
A-

Yavru carettalar denizle buluşuyor

thumbnail DSC 3843

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan İztuzu kumsalındaki yuvalarında 2 aylık kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya başladı.

Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’ndeki (DEKAMER) gönüllüler tarafından denize ulaştırılıyor.

thumbnail DSC 3815

DEKAMER Proje Sorumlusu Prof. Dr. Yakup Kaska “Türkiye’nin en iyi korunan, hatta Akdeniz’in en iyi korunan kumsalı olan Dalyan İztuzu kumsalı her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma genel Müdürlüğü’nün destekleriyle yuva koruma ve buradan hasadı olan yavruların denize gönderme çalışmalarını heyecanla yapıyoruz. Mayıs başlarında yuvalama başladı. Bu yuvalardaki yumurtalardan çıkan caretta carettalar da ilk yavrular olarak denize kavuştu. Şu ana kadar henüz 20 yuvadan yavru çıkışımız gerçekleşti. Ama bir taraftan da yuvalamalarda devam ediyor. 600 civarında olan yuva sayımızın sezon sonunda 700, belki de 750’lere ulaşmasını bekliyoruz. Yılın sonunda da yaklaşık 30, 35 bin yavrunun denize ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

-Yavru çıkışlarına dikkat

Yavru çıkışlarının başladığı şu günlerde vatandaşların ve sahillere yakın işletmelerin daha duyarlı olmalarını isteyen Kaska, “Temmuz ayında başlayan yavru çıkışları eylül sonuna kadar devam edeceğinden özellikle turizm sezonunda Dalyan ile başlayıp bütün Akdeniz sahilindeki kumsallarımızda bu şekilde yavru çıkışımızın olmasını bekliyoruz. Tabi sadece bu kumsal açısından değil, Türkiye’deki diğer kumsallar açısından da düşünecek olursak yuvalardan yavruların çıktığı ortamdaki otellerin ve restoranların ışıklarını ya kapatmalılar ya da kırmızı ışık kullanmalılar. Ya da o tarafı perdeleyecek bir yöntem kullanmaları gerekiyor ki yavrular denize gitsin. Eğer denizdeki ayın parıltısını ve dalgaları göremezse yavrular geri taraftaki otellerin ışığına doğru gidiyor ve daha başka bir yerlerde ölüp gidiyor. Özellikle tesis sahiplerinin bu dönemde daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.