Dolar 32,3804
Euro 34,7664
Altın 2.413,06
BİST 10.102,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 23°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Ortaca ve Dalaman’daki limon üreticisi tüccarı bekliyor

Ortaca ve Dalaman’daki limon üreticisi tüccarı bekliyor
REKLAM ALANI
Ağustos 3, 2023 10:08 am
405
A+
A-

Limon üreticileri, “Çiftçimiz 10 liranın altında ürün satarsa para kazanamaz”
Ortaca ve Dalaman bölgesinde Enterdonato cinsi limon yetiştiren üretici satış için tüccarların gelmesini bekliyor.
Bölgede yetiştirilen Enterdonato cinsi limonda yaklaşık 90 bin ton rekoltenin olması bekleniyor. Üretilen ürünlerin bir kısmı ihracatta gönderiliyor, bir kısmı da iç pazarda tüketiliyor.
Ortaca Ziraat Odası’nda bir araya gelen ardından da Çaylı Mahallesi’ndeki bir üreticinin bahçesinde incelemelerde bulunan Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Dalaman Ziraat Odası Başkanı Aydın Çepel, Muğla Ticaret Odası Tarım Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay ve üreticiler tüccarların geçtiğimiz yıllarda gösterdiği ilgiyi bu sene göstermediğini söylediler.

365055500 671197728365993 33285129718223997 n - Ortaca ve Dalaman'daki limon üreticisi tüccarı bekliyor
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, limonun üreticiye en az 6 liraya maliyetinin olduğunu, tüccarın 10 liranın altında fiyat vermesi durumunda para kazanılamayacağını söyledi.
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, limon sezonunun yeni başladığını, Ortaca ve Dalaman olarak yaklaşık 90 bin ton civarında rekolte beklediklerini ifade etti.
Rekoltedeki yaşadıkları sevincin pazarlamada da iyi olursa çiftçinin para kazanacağını dile getiren Salim Çöllü, “Ama şu anda maliyetler bildiğiniz gibi 6-7 lira civarında oynuyor. Çünkü artık maliyetlere de günlük ulaşamıyoruz. Günü gününe tutmuyor. Bugün 6 ise yarın 7 oluyor öbür gün 8 oluyor. Eğer bu sene çiftçimiz 10 liranın altında ürün satarsa para kazanamaz” dedi.
Bölgede genellikle Enterdonato cinsi limon üretildiğini, bunun ihracata en uygun limon olduğuna işaret eden Çöllü, ürünlerimizin şu anda tüccarlar tarafından alımlarının yapılması gerekiyordu. Önceki yıllarda Mayıs ayında tüccarlar ilk önce Ortaca Fevziye’den başlayıp bölgemizde ürün alımı yapmaktadırlar. Ama bu sene Ağustos ayı geldi daha halen gelen tüccarımız yok. Tüccarlar da bu sene görüldüğü gibi biraz geri duruyorlar. Geri durmaktaki gayelerini tam bilmiyoruz ama şu anda görünen o ki tüccarlar biraz geriden alalım, biraz da fiyatları ucuza alabilirmiyiz hesabında. Tahminimiz tabi bu bizim. Onlardan da beklentimiz lütfen çiftçiyi daha zora koşmadan bir an önce bağlantısını kurarak çiftçi de tedirgin olmadan bu ürünlerin satışını gerçekleştirmemiz. Onlardan da bir hareket bekliyoruz. İnşallah yakında gelirler bizi de kurtarırlar. Çünkü bu ürünün şimdiden satışının yapılması lazım. Pazarları herkesin hazırdır. Bu pazarlara girilmesi için bir an önce gelip alımlarını yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Dalaman Ziraat Odası Başkanı Aydın Çepel de, “Çiftçimizin alın terinin hakkıyla ürettiği ürünün en iyi şekilde para etmesini temenni ediyoruz. Çiftçilikte devamlılık esassa çiftçinin hakkının verilmesi lazım. Biz bu konuda inşallah tüccarlarımızdan gerekli ilgiyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.-Ömer KUNDAKÇI

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.