Dolar 34,7254
Euro 36,5343
Altın 2.961,06
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Çok Bulutlu
Muğla
13°C
Çok Bulutlu
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

İztuzu plajında piknikli çevre eylemi

| Son Güncellenme: Şubat 18, 2014 4:20 pm
1.598
A+
A-

İztuzu plajında piknikli çevre eylemi

Ortaca’ya bağlı Dalyan İztuzu plajına yapılması planlanan eni 19, boyu 20 metre ve caretta caretta şeklinde tasarlanan hastane projesinin yapılması halinde bölgenin imara açılacağını savunan çevreciler eylem yaptı.

Projenin yapılacağı İztuzu plajında toplanan çevreciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri İztuzu’nda herhangi bir şekilde yapılaşma istemediklerini, projenin İztuzu kumsalı dışında başka bir alanda yapılmasına karşı olmadıklarını söylediler.

-Projeyi İztuzu kumsalında istemiyoruz

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) sözcüsü Murat Demirci “DEKAMER’in projesini başka bir alanda destekliyoruz ancak bu proje İztuzu’nda uygulanırsa çekincelerimiz başlıyor. Sebebi ne kadar bilimsel amaçla olursa olsun kanun ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan, nesli tehlike altındaki endemik türlerin doğal yaşam alanında kanuna aykırı olarak bir bina inşa etmiş olacağız. Hepimizin kaygılandığı ve karşı çıktığı tam da budur” dedi.

Yöre halkının da İztuzu’nda projeye karşı olduğunu ifade eden Demirci “Projenin İztuzu kumsalı dışında, mevcut doğal hayatı tehdit etmeyecek kanunlara uygun, sit alanının dışında ve ayrıca turizme daha fazla istihdam yaratabilecek bir yer olması sebepleriyle Dalyan merkeze yapılmasını istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için her türlü yardıma hazırız. İztuzu kumsalını kaplumbağaları kurtarmak adına yapılmak istenen devasa demir kaplumbağadan kurtarmaya kararlıyız” diye konuştu.

-Ortak çözüm üretebiliriz

Dalyan Deniz Kaplumbağaları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska merkezdeki çalışmaların 2008 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

Kaska “prefabrik kaplumbağa görünümde bir binayı ağaçlara hiç dokunmadan konumlanacak şekilde mevcut havuzlarımızı ve yapılarımızı içine alacak, dağınıklığımızı toparlayacak bir proje geliştirdik amacımız budur. Bunun illaki burada yapılmasının ısrarı konusunda da denizden suyun sürekli sirküle edilerek alınan suyun tekrar ortama verilmesi ve sürekli su sirkülasyonunun sağlanması açısından. Bu ve benzeri çalışmalar dünyanın her yerinde, deniz kenarındaki deniz suyunun alınabileceği bölgelerde seçilmiştir. Dolayısıyla bu merkez yapılsa da yapılmasa da, ya da bu bina yapılsa da yapılmasa da biz zaten mevcut çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Eğer ki alternatif yerler bulunursa, “böyle bir merkez başka bir ortamda da yapılabilir” derlerse bu birimlerimiz orada da olabilir. Zaten ne yerel halk ne de buradaki sivil toplum kuruluşları karşı çıkmıyor. Bunları daha da destekliyorlar. Ben de bilimin ışığında ortak bir çözümün bulunabileceğini düşünüyorum. Yoksa illaki bizimde diğer kesimdeki kişilerle zıtlaşarak, kutuplaşarak bir çözüm üretmek için çalıştığımız söylenemez. Dolayısıyla deniz kaplumbağalarını korumak istiyorsak ortak akıl çerçevesinde hareket ederek ve bu açıdan bakarak bir çözüm üretebileceğimize inanıyorum”