Dolar 33,9218
Euro 37,6428
Altın 2.803,29
BİST 9.579,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 28°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
28°C
Parçalı Bulutlu
Cum 29°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 26°C

NOBEL ÖDÜLLÜ POLONYALI MARİE CURİE’NİN HAYATI

Ekim 16, 2020 7:48 pm
3.631
A+
A-

Bilim tarihine hizmet etmiş, ismini yazdırmış çok bilim insanı var. Bunlardan biri Polonya asıllı Marie CURİE ‘dür. Fizik , kimya ve radyasyon dalındaki çalışmaları ile isim yapmıştır. Kocası Pierre ile birlikte Polonyumu keşfederek 1911 yılında Nobel ödülü aldı. Ömrü boyunca radyumla iç içe oldu, radyumun çeşitli özelliklerini keşfetti, tedavide kullanılacağını araştırdı. Radyoaktif maddeler sonuçta ölümüne neden oldu. 1934 yılında 67 yaşında kan kanserinden öldü.
1867 yılında Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. Beş çocuğun en küçüğü idi. 1883 yılında 15 yaşında iken sınıfında birinci olmuştu. Yüksek öğrenime Polonya’da devam edemedi. Çünkü Varşova Üniversitesi kadınları kabul etmiyordu. Kız kardeşi ile birlikte Polonya’yı terk etmek zorunda kaldı. Paris’te kardeşi tıp fakültesinde okumaya başlayınca Curie öğretmenlik yaptı. Bir yandan da çalışmasını sürdürmeye devam etti. Polonya hükümetinin öğrenciler için açtığı Alexandrovitch bursunu kazanınca hayatı değişti. 1894 ‘de Fizik ve Matematik bilimlerinde lisans seviyesini tamamladı. Çeliğin manyetik özelliklerini ve kimyasal bileşimini inceleme çalışmasını sürdürürken Fizik profesörü olan kocası Pierre evlendi.
Madam CURİE radyoaktif keşifler peşinde koşmaktadır. Alman fizikçi Wilhelm, bu esnada Rontgenin x – ışınlarını keşfetmişti. Fransız fizikçi Henri uranyum tuzlarının yaydığı ışınları bulmuştu. Bu iki buluş Curie’nin azmini artırır. Üzerinde çalıştığı uranyum bileşiklerinin de benzer ışınlar yaydığını farketti. Bu buluşunu bir makalede Radyoaktivite olarak tanımladı ve bu buluş atomun özelliği idi. Karı koca birlikte çalışıyordu. Geceleri geç saatlere kadar demir çubuklarla kazanları karıştırıyor ve sonuçta Bizmut ile Baryumu buldular. Bizmut’a ülkesinin adı olan Polonyum adını verdi. 1898 yılında buluşların sonucu yayınlandı. Aynı yılın sonunda Radius kelimesinden üretilen Radyum adı verilen ikinci bir radyoaktif maddeyi izole ettiler. 1903 yılında , henüz doktorasını bile yapmadan iki önemli elementin bulucusu oldu. Bu buluşlar, ona Doktor unvanını getirdi. Nobel ödülünü kazandırdı.
Kocası Pierre bir trafik kazasında ölünce yalnız çalışmalarına devam etti. Sorbon Bilimler Akademisinde Fizik profesörü oldu. Bu görevde ilk kadın olma şerefini kazandı. 1911 yılında Polonyum ve Radyumu keşfettiği için ikinci bir Nobel ödülü verildi. Çalıştığı laboratuvar yetersiz gelince Avusturya hükümeti kendisine gelişmiş bir laboratuvar kurmasını teklif etti. Çalıştığı Pastör Enstitüsü’ de yardım ederek yeni çalışma olanağı sağlandı.
Birinci Dünya savaş patlak verince Madam Curie çalışmasını askıya aldı. 1920 yılında muhtemelen radyoaktif maddelere maruz kalışından ötürü sağlığı bozulur. 1934 yılında aplestik anemiden ölür , kocasının yanına gömülür. Madam Curie , atomun kalbinden yayılan ışınların neden olduğu kan kanserinden öldü. Curie’nin yaratıcı beynini ve sevecen kalbini durduran ışınlar , şimdi kanser tümörlerini yok etmeye yarıyor. 1944 ‘te periyodik elementler tablosundaki 96. Elementin adı CURİUM olarak isimlendirilir.
Madam Curie gibi kendini bilime vermiş kadın bilimci sayısı fazla değildir. Bu gün nükleer bombaların yapımında , nükleer santralların çalışmasında cep telefonlarında ve daha bir çok sahada ana madde olan radyum, polonyum elementleri, bulucusunun hayatına mal olmuş, fakat Curie adı bilim tarihine girmiştir

Windows 10 Enterprise Satın Al

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.