ÜLKE KALKINMASINA ÖNEMLİ KATKISI OLACAK GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ GEÇİKİYOR!


ÜLKE KALKINMASINA ÖNEMLİ KATKISI OLACAK
GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ GEÇİKİYOR!
Prof . Dr. Niyazi Özdemir
Geçmişine bakıldığında 40 yılı aşkın süreden beri ülke gündeminde olan GAP projesi çok geç kaldı. Bu kadar yıl içinde kurulan ve bugün gelişmiş ülke statüsü kazanan ülkeler var. Biz bu önemli projeyi bitirip uygulamaya geçemedik…Verimli Mezopotamya toprakları ve bu toprakları sulayacak Fırat ile Dicle Nehirleri akıp giderken , Türkiye dış ülkelerden nohut , mercimek , fasulye , buğday , et , sap , saman satın almaya devam ediyor. On yedi çeşit tarım ürünü ithal ediyor bu ülke… Öylesine verimli topraklar , sulama suyu , temiz hava ve uygun iklim varken bunu faaliyete geçirememek af edilir bir olay değildir.
22 adet proje yapılmış GAP için şimdiye kadar. Bu projelerin hazırlanmasında , Üniversiteler , Araştırma Kuruluşları , ilgili uzmanlar çok çalıştılar. Bunu yakından izleyenlerden birisiyim.. Bölgenin kalkınmasına matuf ; enerji ihtiyacını giderecek ,çeşitli tarım ürünleri üretecek ve ihraç edecek, eğitimi destekleyecek , bölgenin sağlık sorunlarını çözecek, ulaştırma hizmetlerinde kolaylık sağlayacak , kırsal kalkınmada alt yapı sorunlarını çözecek çok proje yapıldı. . Ama çoğu dosyada bekliyor.
19 adet Hidroelektrik santralı yapılarak, 27 milyar kilovat-saat elektrik üretilecek , sulama şebekeleri kurulacak , 1.8 milyon hektar arazi sulanacaktı. 2015 yılı itibarı ile 13 hidroelektrik santralı tamamlanmış ve enerji yatırımlarının % 74 ‘ü gerçekleşmiş…
ÇALIŞMALAR AĞIR GİDİYOR
Şimdiye kadar gerçekleşenler şunlar olmuş: 2007 yılında 3.3 milyar dolar olan ihracat 2015 ‘de 8.8 milyar dolara yükselmiş ve bölgeye 6 yeni Üniversite , 20 Yüksek okul ve 12 Meslek Yüksek Okulu 46 Fakülte , kurulmuş durumda.. İlgili bakan Veysel Eroğlu’nun ifadesine göre 2019 ‘da her şey bitmiş olacak . Ancak pek inandırıcı gelmiyor bana ….
Dünyanın sayılı projelerinden biri olarak görülen GAP, 9 adet içme suyu projesini de kapsıyor. Proje ile burada ki vatandaşlara 520 milyar metre küp içme ve kullanma suyu verilecektir. Bu miktar , 2050 yılına kadar olan ihtiyacı karşılayacaktır deniyor !. Adıyaman , Gaziantep , Şanlıurfa , Kilis , Şırnak , Diyarbakır ve Mardin illeri bu sudan yararlanacak…2015 ‘de sulamaya ayrılan bütçe bir milyar olmuş. Sulamada en zor kısım baraj ve göletlerde ana damarlar olan dev sulama kanallarının bitmesidir diyor GAP İdaresi, ama bir türlü sona gelinmiyor.
GAP İdaresi Başkanlığı , bu projeyi kontrol ve takip ediyor. 2001 yılında toplam maliyet 17 katrilyon 541 trilyon olarak hesaplanmış ise de şimdiye kadar 8 katrilyon harcama yapılmıştır . Ödenek yetersizliği nedeni ile beklenen gerçekleşmemiş .
Bazı gazete haberlerine göre , 2029 ‘dan önce bitmeyecek deniyor. . Ülke için hayati öneme haiz önemli bir yatırımın bir an önce bitmesi sağlanmalıdır. GAP bölgesine yaptığım bir gezide kısmen inşaat safhasını görmüştüm. Ne yapıp yapıp, bu projeyi tamamlamak gerekir. Böylesine bir potansiyel yanı başımızda dururken , bizim gıda maddeleri satın almamız komik olmuyor mu ?..